Slaapprobleem door je werk

“…. Ik slaap ontzettend goed sinds onze laatste afspraak.", hoorde ik haar vertellen aan de andere kant van de lijn.


Ongeveer een half jaar daarvoor had ik Arianne voor het eerst aan de telefoon gehad: een vrouw van halverwege de veertig die al jaren slecht sliep. 

 

Wat was hier aan de hand?
Vroeger sliep ze uitstekend, vertelde ze toen we elkaar in het vroege voorjaar voor het eerst spraken. Maar de laatste jaren werd ze regelmatig om een uur of 3 wakker. “Om daarna uren lang te blijven woelen. “  

Slaaplogboek
We maakten een aantal afspraken om te kijken hoe we het slapen konden verbeteren. Als eerste gaf ik haar het advies een slaaplogboek bij te gaan houden. We bekeken na twee weken samen het resultaat. Dat zag er inderdaad roerig en onrustig uit.

Al snel bleek dat er niks mis was met haar slaaphygiëne. Zo dronk ze bijvoorbeeld nauwelijks koffie en geen alcohol. Wat haar uit haar slaap hield, waren vooral spanningen van overdag. 

Van slaapprobleem naar loopbaanvraag
Ze kreeg extra tips en ging onder andere aan de slag met een piekerschriftje, dat ze netjes indeelde in de categorieën werk, gezin, vrije tijd.


Dagelijks noteren wat haar zoal uit haar slaap hield, hielp alvast een beetje. Zo kreeg ze meer grip op wat haar bezig hield en werd ze zich bewust van onzekere gedachten en overtuigingen, die ze met name over haar werk had.

We bespraken haar twijfels, die kritische stem die haar altijd toespreekt: ‘eigenlijk kan ik dit niet’ en ‘doe ik mijn werk wel goed genoeg…’).

In no time veranderde het accent van onze gesprekken van slaapproblemen naar een vraag om hulp bij het vinden van rust, ontspanning en zelfvertrouwen. Maar meer nog, naar een loopbaanvraag.

De onrust en spanning kwam voor een deel uit het team waarin ze werkte, waar ze zich niet meer thuis voelde, vertelde ze.

Lock down
Het was toen begin maart. Ze was nèt begonnen met het oriënteren op ander werk toen de lock-down kwam.  “Nu kan ik niet meer verder, iedereen zit thuis!’ twijfelde ze hardop.

We bespraken waarom het zoeken naar ander werk nu ineens niet door zou kunnen gaan. Was het misschien meer koudwatervrees?

 

Ze besloot door te zetten. Online netwerkgesprekken voeren, mobiliteit in haar organisatie aanvragen, het bleek gewoon allemaal te kunnen zonder dat ze de deur uit hoefde.

En zo werd het juli. De zomer kwam eraan. We hadden elkaar een stuk of vier, vijf keer gezien en spraken af dat we elkaar in september weer zouden bellen om te zien wat de stand van zaken was. Met t slapen en met de rest.

Hoe gaat het nu?
Dat telefoontje, dat had ik vorige week met haar. Ze heeft een nieuwe baan, waar ze zich als een vis in het water voelt. Haar man zei vorige week dat ze in járen niet zo vrolijk uit haar werk was gekomen.

En nu het allerbeste: ze slaapt sinds de zomervakantie weer Als Een Roos! Geen stress meer. Geen onzekerheid, geen twijfel.

Tuurlijk, er zit wel eens een nachtje bij dat ze... Het is ook echt wel normaal om af en toe...
Maar over het geheel genomen: fantastisch. 

Zo zie je maar. Slaapproblemen zijn lang niet altijd alleen maar problemen van de nacht.   

Neem contact met mij op:

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

050 - 21 12 745
froukje@praktijk-debovenkamer.nl
www.praktijk-debovenkamer.nl
Vismarkt 34a
9711 KT Groningen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

De praktijk is Geregistreerd lid van koepelorganisatie het RBCZ, beroepsvereniging NVPA en geschilleninstantie SCAG

Praktijk De Bovenkamer is geregistreerd lid van de NVPA   RCBZ   SCAG   Parktijk De Bovenkamer is partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht