tips - zo verminder je stress

Als je uit balans bent 

Je functioneert nog net als voorheen, maar je merkt dat de balans tussen inspanning en herstel niet goed (meer) is. Er is niets mis met tijdelijk een tandje bij zetten. Maar bedenk dat wie hard werkt, hard moet rusten. 

  • Zorg voor extra herstel tijd. 
    Zaken als werken, koken, voor de kinderen zorgen, je huis op orde houden en voor je lichaam zorgen kosten allemaal inspanning. Daar moet je lichaam van herstellen. Dat doe je door het respecteren van pauzes, vrije avonden en lege weekenden.  Blok regelmatig een dagdeel af in je agenda zodat je helemaal niets hoeft in die uren. 

  • Ga wandelen
    Zorg daardoor dat je voldoende beweegt door dagelijks te wandelen of te fietsen en sport enkele keren per week. 

    lentebos

  • Doe mindfulness- of ontspanningsoefeningen  Door dit soort oefeningen en meditaties te doen komt je lichaam weer in de herstelmodus. Veel mensen denken van tevoren 'dat is niets voor mij'. De meeste mensen zijn na het proberen om. Het brengt een groot gevoel van lichamelijke ontspanning en innerlijke rust met zich mee. 

  • Beperk je tijd op internet, social media en telefoon.  Beeldschermen zijn vermoeiend voor je hersenenen social media maken je vaak ontevreden, door de mooiere wereld die ze je voorspiegelen. 
    Zet al je meldingen uit. Zet het geluid van je telefoon uit en houd jezelf aan vaste tijden waarop je je berichten (kort!) beantwoordt. Besteed de rest van je vrije tijd aan dingen waar je écht blij van wordt. Kun je niet bedenken wat dat is? Kijk hier eens  naar een paar tips. Kijk hier voor een paar leuke suggesties om direkt lekkerder in je vel te komen.

Als je overspannen bent 

Als je overspannen bent kun je nog wel (een beetje) werken, maar je hebt klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn enzo. Je ziet op tegen de werkdag en dingen die je voorheen gewoon erbij deed, kosten nu extra energie of je gaat er tegenop zien. 

  • Doe altijd maar 1 ding tegelijk. Multitasken vraagt veel van onze concentratie en energie. Als je alle dingen 1 voor 1 doet ben je echt veel sneller klaar dan wanneer je dingen tegelijk doet (ECHT!) En je zult merken dat iedere klus er prettiger van wordt. 

  • Stel jezelf haalbare doelen. Bedenk daarbij dat als je nu tijdelijk rustiger aan doet, je goed herstelt van deze overspannenheid. Als je haalbare doelen stelt en je volbrengt je taak, geeft je dat bovendien een fijn en tevreden gevoel. En dat is precies wat je nodig hebt om goed te herstellen. 

  • Zorg  de hele dag door voor veel pauzes en rustmomenten.
    Zo laad je steeds je batterij weer eventjes op.
    Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Neem je collega mee naar buiten in de pauze (vooral als die ook zo'n werktijger is als jij) of ga bijvoorbeeld als je thuis komt eerst even in een stoel zitten voordat je gaat koken. Of kijk even naar de bloemen in de tuin voordat je de boodschappen gaat opruimen. 

  • Ga bewegen (ipv sporten) 
    Als je al behoorlijk uitgeput bent kun je denken aan wandelen, fietsen of rustig zwemmen. Wandelen is een super hersteller. Sporten is momenteel een minder goed idee. Dat kost je teveel van de energie die je momenteel niet hebt.

    berijpte plant uitsnede 

Als je een burn-out hebt

Als je een burn-out hebt ben je permanent vermoeid. Je voelt je voortdurend opgejaagd maar gek genoeg lukt het je nauwelijks meer te ontspannen. Je kunt je werk niet meer doen omdat je emotioneel erg uit evenwicht bent en je je op de gewoonste taken nauwelijks meer kunt concentreren. 

  • Accepteer de situatie
    Deze tip is gemakkelijk gegeven, maar misschien wel de moeilijkste stap in je herstelproces. Het valt niet mee om toe te geven dat het allemaal niet meer gaat. Troost je, het zijn juist vaak de harde werkers, de loyale werknemers, de doorzetters en de perfectionisten die in een burn-out terecht komen. 

  • Doe minder, neem rust Zorg ervoor dat je in je werk maar ook thuis minder hoeft. Je zult je taken tijdelijk neer moeten leggen of over moeten dragen om te kunnen herstellen. Je hebt weinig energie en kleine klussen kosten je veel energie. Daar zul je hoe dan ook op in moeten spelen. 

  • Zorg voor structuur
    Het is van belang dat je een afwisselende dagindeling voor jezelf hanteert waarin per dagdeel momenten van inspanning, eten, meditatie, bewegen en rust zitten. Houd je gewone dag- nachtritme aan,

  • Leer jezelf kennen
    Dit is het moment. Leer jezelf kennen. Ga op zoek naar wat jou energie geeft en waar je batterij op leegloopt. Je hebt te lang op wilskracht gefunctioneerd waardoor je uit het oog bent verloren wat belangrijk voor je is en wat goed voelt. In de periode van herstel bij een burn-out kun je opnieuw ontdekken wat voor jou goed en gezond is.

  • Zoek hulp 
    consulteer je huisarts en/of je bedrijfsarts.Je huisarts kan met je meedenken en andere lichamelijke oorzaken van je uitputting uitsluiten (denk aan schildklier- of bloedsuiker problemen, bloedarmoede of ziektes als lyme, pfeiffer) 
    En neem contact op met een coach die gespecialiseerd is in burn-out klachten. Zoals ik bijvoorbeeld...

050 - 21 12 745
froukje@praktijk-debovenkamer.nl
www.praktijk-debovenkamer.nl
Vismarkt 34a
9711 KT Groningen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

De praktijk is Geregistreerd lid van koepelorganisatie het RBCZ, beroepsvereniging NVPA en geschilleninstantie SCAG

Praktijk De Bovenkamer is geregistreerd lid van de NVPA   RCBZ   SCAG   Parktijk De Bovenkamer is partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht